Съединените американски щати смятат, че Русия ще проведе информационни операции, целящи да настроят общественото мнение срещу Украйна преди избори в различни европейски страни. Това заяви ръководителят на службата за дезинформация на Държавния департамент на САЩ Джейми Рубин, цитиран от Reuters.

"Вярваме, че руснаците ще проведат информационни операции в цяла Европа, за да се опитат да променят мненията за Украйна през този изборен сезон“, посочи представителят на Държавния департамент.

По думите му, Русия, както и Китай, работят по целия свят, за да представят държавната си пропаганда за независима журналистика, криейки истинския й източник.

Той не назова конкретни държави, за които е загрижен, но отбеляза, че основните заплахи тази година са в Европа, която първоначално се обедини в противопоставянето на нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. и предостави военна и друга помощ на Киев.

"Русия се надява, че изборите тази година могат да променят ситуацията в Европа, която има отлична коалиция и дисциплинирана опозиция срещу нейната война (в Украйна)“, поясни Рубин.

Наскоро медии писаха, че Русия увеличава усилията си да подкопае френската подкрепа за Киев, че нейните пропагандни усилия са част от войната срещу Украйна.

Преди това Държавният департамент заяви, че Русия финансира дългосрочна, добре платена кампания за дезинформация, по-специално срещу Украйна в Латинска Америка.

Отделно САЩ публикуваха доклад на американското разузнаване, изпратен до повече от 100 страни, в който се казва, че Москва използва шпиони, социални мрежи и руски държавни медии, за да подкопае общественото доверие в почтеността на демократичните избори по света.