Администрацията във Вашингтон е отправила предупреждения към Турция за налагането на санкции, в случай че страната оказва съдействие на Русия да заобиколи наложените й от Запада ограничения, съобщава американският вестник The Wall Street Journal.

От редакцията описват югоизточната ни съседка като "хъб за нарушения на санкциите срещу Русия“. В статията се подчертава, че турски компании помагат за износа на руски петрол, допускат навлизането на руски кораби оръжия в пристанищата на страната и като цяло помагат на Кремъл да се сдобие със западната електроника, необходима й за продължаването на войната срещу Украйна.

Според WSJ един от тези "помощници“ на Москва е турската компания Beks Ship Management, която изнася руски петрол. През 2021 г. тя е купила 37 кораба, повечето от които - стари петролни танкери.

Пожелал анонимност дипломат от западна страна увери пред изданието, че САЩ вече водят постоянен диалог с турското правителство на фона на подобни доклади. Според него сега Западът се надява да избегне сценария със санкции за турските компании.

"Работим както с правителството, така и с частния сектор, за да ги запознаем с много реалните рискове“, подчерта дипломатът.

Изданието уточнява, че по време на войната Русия е увеличила дела си на най-големите петролни пазари в света. По-конкретно, страната е успяла за кратко да изпревари Саудитска Арабия като най-големия доставчик на петрол за Китай през април. Анализаторите прогнозират, че подобен сценарий може да се повтори през следващите месеци.