Говорителят на Държавния департамент на САЩ Кърт Кембъл заяви, че Русия е възстановила армията си след огромни загуби по време на нахлуването в Украйна.

"През последните няколко месеца ние оценихме, че Русия почти напълно е възстановила военната си позиция“, каза заместник-държавният секретар Кембъл на събитие, организирано от Центъра за нова американска сигурност, съобщи Defense News.

"Оценката на Кембъл изглежда противоречи на тази на Пентагона и съюзниците на Америка в края на миналия месец, министърът на отбраната Лойд Остин каза, че Русия е претърпяла повече от 315 000 жертви по време на войната с намаляването на американската помощ недостиг на боеприпаси на фронтовите линии на Украйна, руските войски напреднаха, но това също си дойде на висока цена...“, отбелязва Defense News.

В интервю по-рано тази година председателят на комисията по национална сигурност на Литва заяви, че е изчислил, че Русия ще има нужда от пет до седем години, за да възвърне силата си за пълномащабна война.

Според изданието Москва рязко е увеличила разходите за отбрана от 2022 г. - до 6% от националния БВП в бюджета си за 2024 г. Увеличението е част от по-големи усилия на Кремъл да постави икономиката си, и по-специално отбранителната си индустрия, на военни релси.

Твърди се, че част от успеха й идва от подкрепата на Китай, както и на Северна Корея и Иран. Както Кембъл, така и друг високопоставен служител на администрацията, пожелал анонимност, казаха пред репортери тази седмица, че Китай е помогнал на Русия да преодолее икономическите и военни неуспехи през последните две години.

"Наистина видяхме [Китайската народна република] да помага за възстановяването на отбранителната индустриална база на Русия, по същество допълвайки търговията с европейските партньори“, която беше пресъхнала след руската инвазия, казва служителят. Президентът на САЩ Джо Байдън изрази тези опасения по време на разговор с китайския лидер Си Дзинпин във вторник, според съобщение на Белия дом.

Твърди се, че успехът на Москва е допълнил натиска върху правителството в Киев, което тази седмица намали наборната възраст от 27 на 25 години на фона на загуби на фронтовата линия. Украйна все още се надява на огромно вливане на американска помощ, което все още е в застой в Конгреса.

"Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън досега отказва да подложи на гласуване този допълнителен документ за национална сигурност, въпреки че наскоро сигнализира, че подобно нещо може да се случи при определени условия“, се казва в статията.

Без това, както отбелязва Defense News, украинските въоръжени сили ще продължат да се нуждаят от дозиране на боеприпасите и противовъздушна отбрана на фронтовата линия и в цялата страна.

В същото време, според председателя на Обединения комитет на началник-щабовете Чарлз Браун, това не означава, че фронтовата линия е на ръба на колапса. Но това определено затруднява ситуацията за украинците.