Русия е изправена пред "огромни дипломатически разходи", ако срокът на т.нар. зърнена сделка не бъде удължен, предупреди съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан в интервю за CBS News.

"Ако Русия се оттегли от тази инициатива, останалият свят ще я погледне към нея и ще каже, че е обърнала гръб на осигуряването на страните от Глобалния Юг, Африка, Латинска Америка и Азия с храната, от която се нуждаят, на достъпни цени“, обясни съветникът, като допълни, че руският президент Владимир Путин "ще трябва да направи избор“.

"И мисля, че в бъдеще това ще струва на Русия огромни дипломатически разходи. Така че Владимир Путин ще трябва да направи избор. Ние сме готови за всеки сценарий и работим в тясно сътрудничество с украинците по този въпрос“, уточни Съливан.

Черноморската инициатива за износ на зърно от черноморските пристанища на Украйна бе подписана миналото лято с посредничеството на Турция и ООН, като впоследствие бе удължавана няколко пъти. Изтича на 17 юли.

Руската страна допусна оттегляне от споразумението, като посочи необходимостта от решаване на "петте системни проблема“. Сред тях е свързването на "Росселхозбанк“ със SWIFT, както и възстановяването на работата на тръбопровода за амоняк "Толиати-Одеса“.