Естония ще подкрепи Украйна, използвайки средства, конфискувани от Съединените щати след прехващане на военна техника, пътуваща за Русия. Това съобщават от пресслужбата на Министерството на правосъдието на САЩ.

"Заместник-главният прокурор Лиза Монако и генералният секретар на Естония Тенис Саар обявиха на Мюнхенската конференция по сигурността прехвърлянето на близо 500 000 долара (916 486 лева) конфискувани руски средства с цел предоставяне на помощ на Украйна", се посочва в съобщението. 

Средствата са конфискувани от Съединените щати след разпадането на незаконна мрежа за доставки, опитваща се да внесе в Русия високопрецизен машинен инструмент с произход от САЩ с приложения в сектора на отбраната и разпространението на ядрени оръжия. 

Освен това, в сряда, 14 февруари, гражданин на Латвия, обвинен в престъпление във връзка със схемата за обществени поръчки, се призна за виновен в нарушаване на законите и разпоредбите за износ на САЩ.

Трансферът е първият трансфер на средства от Съединените щати към чуждестранен съюзник с пряка цел да се помогне на Украйна и вторият път, когато работната група KleptoCapture на Министерството на правосъдието на САЩ предоставя конфискувани руски активи на Украйна - миналата година тя прехвърли 5,4 милиона долара конфискувани средства към Държавния департамент на САЩ за подкрепа на украинските ветерани от войната. 

Конфискуваните средства се прехвърлят в Естония, тъй като фактите по този случай не позволяват директно прехвърляне в Украйна. 

Естония ще използва средствата за проект за ускоряване на оценката на щетите и критичните ремонти на електроенергийната разпределителна и преносна система на Украйна.