САЩ изпращат десантна оперативна група от хиляди американски моряци и морски пехотинци към Израел, където ще бъдат разположени на борда на военни кораби, в случай че конфликтът с ХАМАС се разшири, съобщава вестник The Washington Post, като се позовава на източници от Пентагона.

Пожелалите анонимност събеседници на изданието разкриха, че т.нар. Bataan Amphibious Ready Group, наброяваща повече от 4000 моряци и морски пехотинци, ще се присъедини към нарастваща американска флота край бреговете на Израел, която ще включва два самолетоносачи и свързаните с тях ескортни кораби.

26-та морска експедиционна единица, базирана в Северна Каролина, е разположена с заедно с групата. Морската пехота е обучена за широк спектър от мисии, включително някои специални операции. USS Bataan и USS Carter Hall, два от военните кораби, превозващи персонал за звеното, бяха изпратени в Оманския залив в понеделник. Те напуснаха Кувейт след безпрецедентната атака на ХАМАС срещу Израел от 7 октомври.

Третият кораб, свързан с единицата, USS Mesa Verde, е в Средиземно море и трябва да се насочи близо до израелския бряг, поясниха представители на отбраната.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще посети Израел в сряда, за да покаже солидарност "в лицето на бруталната терористична атака на ХАМАС“. След това той ще пътува до Йордания, за да обсъди хуманитарната криза в Ивицата Газа.