Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Израел за трети път в рамките на месец, за да се опита да убеди властите на еврейската държава да спрат атаките срещу контролираната от палестинската групировка ХАМАС Ивицата Газа. По данни на англоезичното издание Times of Israel на брифинга Блинкен директно е подчертал желанието на Вашингтон за хуманитарна пауза в боевете в анклава. Подобна стъпка, по думите на първия дипломат на Вашингтон, би могла да позволи предоставянето на помощ на цивилните палестинци и би помогнала в преговорите за освобождаването на заложниците на ХАМАС.

На среща с израелския президент Исак Херцог в Тел Авив Блинкен е заявил, че САЩ "силно подкрепят идеята, че Израел има не само правото, но и отговорността да се защитава“, но е подчертал, че "е важно и това как Израел прави това“.

"И е много важно, когато става въпрос за защита на цивилни, попаднали в кръстосания огън на ХАМАС, да се направи всичко, за да бъдат защитени и да се предостави помощ на тези, които толкова отчаяно се нуждаят от нея, но по никакъв начин не са отговорни за случилото се на 7 октомври. Работим върху всичко това заедно“, цитира изданието думите на американския дипломат.

Блинкен е отбелязал, че е "еднакво наранен“ от въздействието на войната върху израелските и палестинските деца. "Когато ги виждам, когато ги гледам в очите по телевизията, виждам собствените си деца“. Херцог на свой ред благодари на Блинкен за неговата "морална яснота“.

В същото време държавният секретар е допълнил, че ХАМАС не се интересува от палестинците и ги използва като живи щитове, разполагайки своята инфраструктура и бойци в жилищни сгради, училища, джамии и болници. Блинкен е подчертал, че е обсъдил с израелски официални лица стъпките, които да се предприемат за борба с тези условия.

Позовавайки се на източници, CNN съобщава, че служители са предали на Блинкен, че Израел няма да се съгласи на пауза във военните действия без освобождаването на около 240-те заложници, които бойците на ХАМАС взеха в плен след атаката на 7 октомври.

Министърът на отбраната на еврейската държава Йоав Галант е предупредил, че Израел няма да се съгласи на пауза във военните действия, освен ако това не включва освобождаването на заложниците. Израелски официални лица също са изразили разочарование, че ХАМАС освобождава само един или двама заложници наведнъж.

По време на срещата и Блинкен са уверили, че "мислят за заложниците през цялото време, много от които са израелци, американци и други чужди граждани“.

"Ние се ангажираме да направим всичко възможно, за да ги върнем безопасно, за да бъдат със семействата и близките си“, е подчертал Блинкен.

Президентът на САЩ Джо Байдън и неговият екип също изпращат директни предупреждения до Израел, че страданията на цивилното население в Ивицата Газа ще отслабят обществената подкрепа за войната срещу ХАМАС. Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан подчерта, че САЩ "не одобряват убийствата на невинни хора, независимо дали са палестинци, израелци или други“.