Армията на САЩ прекратява последното си усилие за създаване на нов въоръжен разузнавателен хеликоптер, известен като Future Attack Reconnaissance Aircraft (FARA)- рязка промяна на посоката, която бележи една от най-значимите анулирани програми на министерството през последното десетилетие, пише Defence News.

Службата вече е похарчила поне 2 млрд. долара (3.66 млрд. лева) за програмата и е поискала още 5 млрд. долара (9.16 млрд. лева) за следващите пет години, според бюджетни документи.

Програмата за хеликоптери се появи през 2018 г. с големи очаквания. Ръководителите на Сухопътните войски се надяваха, че тя ще послужи като модел за нови подходи за придобиване на най-сложните и най-скъпи оръжейни системи. Очакваше се прототипи от Bell Textron и Sikorsky на Lockheed Martin да полетят по-късно тази година. И, може би най-важното, по план машината щеше да осигури отдавна необходимото решение за въоръжено разузнаване след десетилетия на прекъсвания и спирания.

Но в четвъртък висшите служители на армията, отговарящи за придобиванията, описаха нова визия и основен ремонт на авиацията. В допълнение към прекратяването на FARA, армията планира да се отърве от целия си флот от безпилотни самолети Shadow и Raven, заявява Дъг Буш, началник на отдела за придобивания на службата.

Тя също така ще спре да предоставя на Националната гвардия новия си заместител на полезния хеликоптер Black Hawk от модела UH-60 Lima - модела Victor - и вместо това ще предоставя на Националната гвардия UH-60 Mike - най-новия вариант, използван в активните сили, твърди Буш.

И накрая, службата ще забави закупуването на двигател за хеликоптери от следващо поколение, който трябваше да се използва във всички хеликоптери UH-60 и AH-64 Apache, както и за задвижване на FARA.

Вместо това Буш заяви, че армията ще похарчи новоотпуснатите средства за Black Hawks, най-новия вариант на товарния хеликоптер CH-47F Block II Chinook, бъдещия щурмови самолет с голям обсег на действие и усилията за научноизследователска и развойна дейност за ускоряване на възможностите за безпилотно въздушно разузнаване.

Генерал Джеймс Рейни, ръководител на отдела за придобивания, който наблюдава програмата, заявява, че не разглежда отмяната "като провал" за Army Futures Command, базираната в Остин, Тексас, служба, която ръководи усилията за модернизация на службата.

"Постигаме голям напредък, имаме инерция, преобладаващото мнозинство от подписаните от нас усилия за модернизация са или навреме, или предсрочно, и започват да се превръщат във способности", заявява той