Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън работи за организиране на посещение на високо ниво в Китай през следващите няколко месеца, съобщава телевизионният канал CNN, позовавайки се на източници.

Във Вашингтон се обсъжда организирането на визита на държавния секретар Антъни Блинкен, министъра на финансите Джанет Йелън, министъра на търговията Джина Раймондо и специалния представител на президента на САЩ по въпросите на климата Джон Кери.

Администрацията на САЩ обсъжда възможната последователност от пътувания. Твърди се, че Блинкен, който отмени пътуването си до Китай през февруари 2023 г. след инцидента с китайския разузнавателен балон, ще бъде първият, който ще се отправи на посещение в азиатската страна. Отбелязва се, че през следващите няколко седмици не се планират посещения в Пекин на някой от високопоставените представители на американската администрация.

През април държавният секретар на САЩ, говорейки на съвместна пресконференция с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин и техните филипински колеги, увери, че ще се отправи към Пекин, когато назреят подходящите условия за подобна визита.

Блинкен отложи посещението си в Китай през февруари, след като властите на САЩ забелязаха китайски балон над континента в края на януари на височина доста над стандартната за търговски въздушен транспорт. На 4 февруари този балонът бе свален с ракета във въздушното пространство на САЩ. С помощта на това устройство, според администрацията на Вашингтон, Китай е събирал важна информация.