Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че САЩ подготвят нови санкции срещу китайски организации, които подкрепят войната на Русия в Украйна. Той намекна, че китайските банки може да са на прицела на Вашингтон, пише Bloomberg.

"Вярваме, че Китай трябва да спре, защото вярваме, че това е дълбоко отвъд границите на почтеното поведение на националните държави. Можете да очаквате допълнителни санкции, тъй като виждаме, че този модел ще продължи да се развива през следващите седмици“, заяви Съливан на 19 юли на форума за сигурност в Колорадо.

Той посочи изпълнителната заповед на президента Джо Байдън от края на миналата година, която позволи на Министерството на финансите да преследва банки, насърчаващи производството на стоки с двойна употреба, за да се помогне на руската отбранителна индустрия. Съливан добави, че тези правомощия са дадени с причина.

"Въведохме го така, че когато намерим банка, която смятаме, че е обект на режима на санкции, да можем да направим нещо по въпроса. Днес нямам никакви прогнози, но просто ще ви кажа, че с течение на времето имаме интегрирани инструменти, за да можем да отговорим на това поведение. И ние ще отговорим на подобно поведение“, подчерта съветникът по националната сигурност.

Журналистите казват, че изявленията са последното предупреждение, че администрацията на Байдън обмисля допълнителни мерки за наказване на китайски фирми, които помагат на руската отбранителна индустриална база. САЩ казват, че Китай досега не е предоставил пряка смъртоносна подкрепа на Русия, но лидерите на НАТО нарекоха Китай "решаващ фактор" във войната на срещата си на върха преди седмица. Коментарите на Съливан показват, че са налице нови стъпки.

Съюзническите страни са все по-загрижени, че Пекин се доближава до предоставянето на смъртоносна помощ на Русия, срещу което предупредиха западни служители.

По-рано министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди, че Китай ще се изправи пред "значителни последствия“, ако неговите компании "подкрепят войната на Русия срещу Украйна“. Тя подчерта, че компаниите, включително тези в Китай, не трябва да оказват материална подкрепа на войната на Русия.

Президентът Джо Байдън обяви, че европейските съюзници са готови да намалят инвестициите в Китай, ако той продължи да подкрепя Русия.