Съединените щати ще подкрепят Украйна "с всички възможни средства“ в стремежа й да определи бъдещето си. Това заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър, предава The Voice of America.

"Вярваме, че Украйна трябва да бъде в челните редици на всяка дипломация, насочена към прекратяване на войната, защото именно тази страна е жертва на агресия, нейната територия е окупирана, нейните хора са убивани във война, която те не са започвали, но от която те страдат вече 10 години“, заяви дипломатът.

Говорителят на Държавния департамент нарече изявлението на Лавров, че политическото и дипломатическо уреждане на войната в Украйна "трябва да бъде придружено от конкретни стъпки за премахване на заплахите срещу Руската федерация, произтичащи от западната, евроатлантическа посока“, като "неправилна гледна точка“.

Той отбеляза, че никой не е заплашвал Русия, "нито преди нахлуването в Украйна през 2014 г., нито преди пълномащабното нахлуване през 2022 г“. Дипломатът изрази мнение, че Руската федерация "вижда заплаха в това, че на нейните граници функционира демокрация“.

"Никой не е заплашвал да завладее руска територия, така че ние отхвърляме тази гледна точка и ще продължим да работим с украинските партньори, за да сложим най-накрая край на този конфликт със справедлив мир - не просто мир, а справедлив и траен мир“, увери представителят на Държавния департамент.

Милър изрази надежда, че Китай, като стратегически партньор на руснаците, може да играе "по-продуктивна роля“ в прекратяването на войната.

"Това трябва да бъде роля, която признава кой е агресорът и кой е жертвата. Когато комуникирахме директно с китайското правителство, не ставаше дума само за постигане на мир в името на мира, а за постигане на мир, който е справедлив и траен“, подчерта дипломатът.