Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на ракети Hellfire и свързано с тях оборудване на Нидерландия в сделка на стойност около 150 милиона долара (273.28 милиона лева), съобщи Пентагонът. Посочено е, че главният изпълнител ще бъде компанията Lockheed Martin, допълва Reuters.

"Правителството на Нидерландия поиска закупуването на до 386 ракети въздух-земя Hellfire, модел AGM-114R2, както и други свързани логистични елементи и поддръжка на програмата", според съобщението на Пентагона.

Hellfire е дозвукова ракета въздух-земя с лазерно насочване със значителен противотанков капацитет. Може да се използва и като оръжие въздух-въздух срещу хеликоптери или бавно движещи се самолети с фиксирани крила.

Hellfire може да се използва като ракета въздух-въздух или въздух-земя. Въздух-земя (AGM)-114 осигурява прецизна сила на удар срещу танкове, конструкции, бункери и хеликоптери. Ракетата Hellfire е в състояние да победи всеки известен танк в света днес. Той може да бъде насочван към целта или от вътрешността на самолета, или от лазери извън самолета.