САЩ одобриха продажба на оръжие на Израел на стойност 20 милиарда долара, включително десетки бойни самолети и модерни ракети въздух-въздух, съобщи Държавният департамент, цитиран от Associated Press.

Конгресът беше уведомен за предстоящата продажба, която включва повече от 50 изтребителя F-15, усъвършенствани ракети въздух-въздух със среден обсег или AMRAAM, 120 мм танкови боеприпаси и високоексплозивни минохвъргачки и тактически машини и идва в момент на интензивно опасение, че в Близкия Изток може да избухне широкомащабна война.

Въпреки това не се очаква оръжията да стигнат до Израел скоро, те са договори, чието изпълнение ще отнеме години. Голяма част от това, което се продава, е да помогне на Израел да увеличи военния си капацитет в дългосрочен план, като най-ранните системи, доставени по договора, не се очакват преди 2026 г.

"Съединените щати са ангажирани със сигурността на Израел и е жизненоважно за националните интереси на САЩ да се помогне на Израел да развие и поддържа силна и готова способност за самоотбрана. Тази предложена продажба е в съответствие с тези цели“, казват от Държавния департамент в съобщение за продажбата.

Администрацията на Байдън трябваше да балансира продължаващата си подкрепа за Израел с нарастващия брой призиви от законодатели и обществеността на САЩ за ограничаване на военната подкрепа там поради големия брой цивилни смъртни случаи в Газа. Тя ограничи една доставка на оръжия на фона на продължаващите въздушни удари от Израел в гъсто населени цивилни райони в Газа.

Договорите ще обхващат не само продажбата на нови 50 самолета, които ще бъдат произведени от Boeing. Те също така ще включват комплекти за надграждане за Израел, за да модифицира съществуващия си флот от две дузини изтребители F-15 с нови двигатели и радари, наред с други подобрения. Самолетите съставляват най-голямата част от продажбите за 20 милиарда долара, като първите доставки се очакват през 2029 г.