Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри проектобюджета за отбрана за следващата година и го изпрати за разглеждане в Сената. Този проект осигурява 300 милиона долара (537.81 милиона лева) за Украйна, пише УНИАН.

Пет от поправките, които изискват намаляване или спиране на помощта за Украйна, не са получили гласове. Камарата е потхвърлила поправката, която изисква премахване на 300 милиона долара за Украйна от бюджета за отбрана: 89 "за“ - 358 "против“. Поправката за отмяна на цялата военна помощ за Украйна също се е провалила: 70 "за" - 358 "против".

Медията припомня, че демократите са се опитали да увеличат размера на помощта за Украйна с още 500 милиона долара (896.36 милиона лева), но тази инициатива не е одобрена от комисията на въоръжените сили на Камарата на представителите.

В пълната версия на проектобюджета за отбрана комисиите е добавила предложение за допълнителен специален инспектор, който да преглежда помощта за Украйна.

Освен това се предполага, че Законът за отпускане на заеми за защита на демокрацията в Украйна, приет през 2022 г., ще бъде удължен поне с още една година, до края на 2024 г. От своя страна проектобюджетът за отбрана също предвижда, че общата подкрепа за Украйна трябва да бъде удължен поне до 2027 г.

Отделни средства са предвидени за проучване на потенциала за създаване на център за върхови постижения в Украйна за лечение на наранявания, получени по време на войната.

В документа се посочва още, че подразделенията на Министерството на отбраната на САЩ трябва да изучат и възприемат опита от войната в Украйна.

Правителството на САЩ предоставя помощ на Украйна от началото на войната. САЩ редовно разпределят пакети с военна помощ за въоръжените сили на Украйна. Освен това с помощта на САЩ Украйна успя да се подготви за контранастъпление, припомня УНИАН.

В същото време на 20 юни стана известно, че САЩ са надценили цената на  военната помощ, предоставена на Украйна, така тя възлиза на около 6,2 милиарда долара (11.11 милиарда лева).