Администрацията на Байдън ще разкрие "голям пакет от санкции“, насочен срещу Москва в петък в отговор на смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, заяви във вторник говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, цитиран от Politico.

Санкциите ще "подведат Русия под отговорност за това, което се случи с г-н Навални, и съвсем честно, за всичките й действия в хода на тази порочна и брутална война, която бушува вече две години“, обясни той пред репортери.

Говорителят не даде подробности за съдържанието на санкционния пакет.

Навални, който дълго време на Запад се смяташе за най-значимия политически опонент на руския президент Владимир Путин, почина в затвора в петък. Смъртта на 47-годишния мъж, месец преди президентските избори в Москва, разтърси целия свят.

Кърби също призова Конгреса да приеме финансиране за Украйна и други съюзници, повтаряйки забележките на президента Джо Байдън в понеделник, който обвини републиканците в "бездействие“.

"Едно от най-мощните неща, които можем да направим в момента, за да се противопоставим на Владимир Путин, разбира се, е отново да приемем двупартийния допълнителен законопроект за националната сигурност и да подкрепим Украйна, докато те продължават да се бият смело и да отбраняват страната си“, заяви Кърби.

В неделя сенатор Линдзи Греъм от Републиканската партия обяви, че иска Русия да бъде определена като държава-спонсор на тероризма след смъртта на Навални.

Запитан за тази възможност, Кърби отбеляза, че няма информация дали САЩ ще определят Русия като държавен спонсор на терора, но подчерта, че санкциите ще "увеличат натиска“ върху Кремъл.

През 2021 г. Байдън обяви пред репортери, че ако Навални умре, последствията за Русия ще бъдат "опустошителни“. Попитан директно за това в петък, президентът каза, че забележката му е била преди три години и оттогава руснаците са изправени пред "дяволски много последствия“.

Байдън директно обвини Путин за смъртта на Навални и каза: "Обмисляме какво друго може да се направи“, добавяйки, "Разглеждаме цяла редица опции“.