Очаква се в рамките на деня властите на САЩ да обявят отпускането на нов пакет от военна помощ за Украйна, който за първи път ще включва касетъчни боеприпаси, съобщава новинарският телевизионен канал CNN, като се позовава на представители на Пентагона.

Миналата седмица медията разкри, че администрацията на американския президент Джо Байдън сериозно обмисля да одобри прехвърлянето на спорните оръжия на Украйна, за да подкрепи усилията на военните на Киев в хода на контраофанзивата.

Променящите се условия на бойното поле в Украйна през последните две седмици накараха американските служители да подновят дебатите и сериозно да обмислят доставките на касетъчни боеприпаси, разкриха служители на Пентагона пред CNN.

Касетъчните боеприпаси са забранени от повече от 100 държави, защото разпръскват "бомби“ в големи площи, които не експлодират при удар и представляват дългосрочен риск за всеки, който се натъкне на тях, подобно на противопехотните мини. САЩ и Украйна обаче не са подписали тази забрана.

САЩ разполагат със запаси от касетъчни боеприпаси, известни като DPICM, или подобрени конвенционални боеприпаси с двойно предназначение, които вече не използват след постепенното им извеждане от въоръжение през 2016 година.

И украинците, и руснаците са използвали касетъчни бомби след началото на войната. Наскоро ВСУ започнаха да използват доставени от Турция такива.

Бригаден генерал Патрик Райдър, говорител на Пентагона, отказа да коментира в четвъртък съобщенията, че Министерството на отбраната на САЩ се готви да предостави касетъчни боеприпаси на Украйна.