Очаква се в рамките на деня администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да обяви предоставянето на нов пакет военна помощ на Украйна на обща стойност 200 милиона долара, предава Reuters.

Съгласно разпространената информация, Белият дом е започнал да разпределя 6,2 милиарда долара помощ за Украйна след откриването на счетоводна грешка на Пентагона, която е довела до завишаване с милиарди долари на пакетите подкрепа за Киев.

Така през май Министерството на отбраната на САЩ обяви, че погрешно е надценило цената на оръжията, предоставени на Украйна. След това представители на Пентагона са използвали "възстановителна“ вместо "амортизируема стойност“, за да изчислят цената на боеприпаси, ракети и друго оборудване, изпратено на украинската страна.

Използването на тези средства е от решаващо значение, казват американски служители, тъй като администрацията на Байдън може да ги използва за доставка на оръжия от запасите на САЩ в случай на извънредна ситуация.

Вашингтон сега работи по искане за допълнителен бюджет, за да продължи да помага на Украйна, допълват източници на агенцията.

Обявяването на пакета за 200 милиона долара ще бъде първият транш от неочакваните 6,2 милиарда долара, одобрени преди това от Службата за изплащане на фондовете на президента на САЩ, поясниха служители.

Очаква се пакетът да включва оборудване за разминиране, противотанкови оръжия TOW и AT4, други системи и боеприпаси, прехващачи за противовъздушна отбрана, произведени от Lockheed Martin Corp (LMT.N) за системата Patriot, управляеми ракетни системи с многократно изстрелване (GMLRS), противотанкови ракети Javelin, както и друго оборудване.