В хода на откриването на срещата на върха на НАТО във Вашингтон президентът на САЩ Джо Байдън обяви прехвърлянето на допълнителна система Patriot в Украйна, а също така обеща други доставки за укрепване на противовъздушната отбрана на страната, съобщава Voice of America (VOA).

Американският президент допълни, че ще бъдат осигурени още системи за противовъздушна отбрана Patriot: една от САЩ, две от Германия и Румъния, а друга ще бъде сглобена от Нидерландия заедно с партньори. На свой ред Италия ще прехвърли системата SAMP-T на Украйна.

"Тези пет стратегически системи за противовъздушна отбрана ще помогнат за защитата на украинските градове, цивилни и военен персонал и ние работим в тясно сътрудничество с украинското правителство, за да гарантираме, че те ще може да бъдат разгърнати бързо“, заяви президентът на САЩ при откриването на срещата на върха на НАТО във Вашингтон .

Той също така отбеляза, че САЩ, заедно със своите партньори, работят за предоставянето на Украйна на десетки допълнителни стратегически системи за противовъздушна отбрана тази година. По-специално през следващите месеци Украйна трябва да получи NASAMS, HAWK, IRIS-T и Gepard.

Освен това Байдън отбеляза, че през следващата година САЩ ще пренасочат към Украйна прихващачи, които са били планирани за доставка на други страни.

 "Посланието ни към Москва и света е ясно: нашата подкрепа за Украйна е силна и непоколебима“, заключи Байдън.

По думите му Русия губи в тази война, тъй като няма хора на фронта, гражданите й напускат страната, а Украйна остава "свободна и независима“.

"Украйна може и трябва да спре Путин“, категоричен бе Байдън в речта си.

Припомня се, че Белият дом обяви среща между президента на Украйна Володимир Зеленски и Байдън.