Съединените американски щати ще предоставят на Украйна касетъчни боеприпаси като част от военната помощ. Това заяви на брифинг съветникът по националната сигурност на Белия Дом Джейк Съливан, цитиран от CNN.

"Ние основаваме решението си за помощ за сигурността на нуждите на Украйна, а Украйна се нуждае от артилерия, за да подкрепи своите нападателни и отбранителни операции“, заяви Съливан.

Той добави, че Украйна сега се нуждае от артилерия, за да извършва своите настъпателни и отбранителни операции. Страната ни произвежда "хиляди снаряди на ден".

"Няма да оставим Украйна беззащитна в нито един момент от този конфликт и точка“, категоричен е съветникът по национална сигурност на Белия Дом.

Второ, той посочи използването на касетъчни боеприпаси от Русия от началото на войната. "Русия използва касетъчни боеприпаси с висок процент на отказ или отказ между 30% и 40%. В тази среда“, заяви Съливан, отбелязвайки, че американските касетъчни боеприпаси "ще осигурят процент на отказ, много под този, който има Русия – не по-висок от 2,5 %"

Накрая Съливан отбеляза, че САЩ работят в тясно сътрудничество с Украйна по нейното искане за касетъчните боеприпаси, тъй като ще е необходимо разминиране след конфликта, за да се защитят цивилните от нараняване. "Това ще бъде необходимо независимо от това дали Съединените щати предоставят тези боеприпаси или не поради широкото използване на касетъчни боеприпаси от Русия“, подчерта Съливан.

Докато САЩ признават, че има риск от нараняване на цивилни от неексплодирали ординати, Съливан заяви, че има и огромен риск Русия да завземе "повече украинска територия и подчини повече украински цивилни, ако Украйна няма достатъчно артилерия“.

"Не можем да го допуснм. Украйна не би използвала тези боеприпаси в някаква чужда земя. Това е тяхната страна, която те защитават. Това са техните граждани, които те защитават. Те са мотивирани да използват всяка оръжейна система, която имат по някакъв начин което минимизира рисковете за тези граждани“, заяви Съливан.

Той не направи официално съобщение за новия пакет за военна помощ, който ще включва касетъчни боеприпаси, и поясни, че то ще дойде от Пентагона.

По-рано Washington Post съобщи, че президентът Джо Байдън е дал съгласието си за изпращането на тези снаряди.

"Този ход, който ще заобиколи законите на САЩ, забраняващи производството, използването или трансфера на касетъчни боеприпаси с процент на повреда над 1 процент, идва на фона на опасенията относно изоставащата контраофанзива на Киев срещу окопалите се руски войски и намаляващите западни запаси от конвенционална артилерия", писа изданието.

Това следва месеци на вътрешен административен дебат дали да се доставят противоречивите боеприпаси, които са забранени от повечето страни по света.

Касетъчните оръжия експлодират във въздуха над цел, освобождавайки десетки до стотици по-малки суббоеприпаси в широка област.

Повече от 120 държави се присъединиха към конвенция, забраняваща използването им като нехуманно и безразборно, до голяма степен поради високия процент на неуспех, който осея пейзажа с неексплодирали суббоеприпаси, които застрашават както приятелските войски, така и цивилните, често десетилетия след края на конфликта. Съединените щати, Украйна и Русия, за която се твърди, че ги е използвала широко в Украйна, не са страни по конвенцията. Осем от 31-те членки на НАТО, включително Съединените щати, не са ратифицирали конвенцията.

Основното разглеждано оръжие, артилерийски снаряд M864, произведен за първи път през 1987 г., се изстрелва от 155-милиметровите гаубици, които Съединените щати и други западни страни предоставиха на Украйна. В последната си публично достъпна оценка, преди повече от 20 години, Пентагонът прецени, че артилерийският снаряд има степен на "отпадане“ от 6 процента, което означава, че най-малко четири от всеки от 72-те суббоеприпаса, които носи всеки снаряд, ще останат неексплодирали в дадена област от приблизително 22 500 квадратни метра — приблизително колкото 4½ футболни игрища.