В петък (13 септември) администрацията на американския президент Джо Байдън оповести мащабни усилия за намаляване на глобалното влияние на RT и разкриване на ключовата според нея роля на руската държавна медийна мрежа в глобалните операции на Кремъл за разузнаване и влияние, предава CNN.

"Фокус" представя превод на материала без редакторска намеса

Държавният департамент оповести разсекретените данни на американското разузнаване, според които RT е напълно интегрирана в разузнавателните операции на Русия по света, и обяви, че започва дипломатическа кампания за предоставяне на информация на държавите относно рисковете, свързани с дейността на RT.

"Благодарение на новата информация, голяма част от която произхожда от служители на RT, знаем, че RT притежава кибернетични възможности и участва в тайни информационни операции и операции за оказване на влияние, както и във военни поръчки“, заявява държавният секретар Антъни Блинкен.

Ключов извод от новата американска информация е, че в продължение на повече от година руското правителство тихомълком е вградило в RT звено за събиране на информация, което се занимава с операции за влияние в световен мащаб. Тази дейност е част от дейността на американските служители, която те описват като голямо разширяване на ролята на RT като ръка и говорител на Кремъл в чужбина. Според американски служители дейността надхвърля пропагандата и тайните операции за влияние и включва дори военни поръчки.

Целта на американското съобщение - и на частните дискусии със съюзнически дипломати - е да се увери, че страните знаят, че RT и руските разузнавателни служби работят заедно, за да сеят разделение и да вредят на демократичните процеси, като едновременно с това затрудняват значително дейността на RT в световен мащаб, твърди високопоставен служител на администрацията.

Потърсена за коментар от CNN, RT е отговорила с подигравателен имейл, който гласи отчасти: "През цялото време сме излъчвали директно от централата на КГБ".

CNN е поискала коментар от руското посолство във Вашингтон.

Новината от петък е част от пълноценните усилия на правителството на САЩ да ограничи глобалното влияние на RT. Тя идва само седмица след като федералните прокурори обявиха наказателни обвинения срещу двама служители на RT за тайно вливане на близо 10 млн. долара в американска компания за създаване и разпространение на съдържание, съответстващо на руските интереси. Тайната кампания за оказване на влияние е била насочена към американската общественост преди президентските избори в САЩ през 2024 г., съобщават американски служители.

Американските дипломати очакват през следващите дни и седмици - включително срещата на Общото събрание на ООН - да изградят коалиция от държави, желаещи да се борят със заплахата, която американските служители виждат в RT.

Известна в миналото като Russia Today, RT управлява телевизионни и онлайн платформи по целия свят, които подкрепят дневния ред на Кремъл. През 2017 г. Министерството на правосъдието на САЩ принуди RT America да се регистрира като чуждестранен агент, след като служители на американското разузнаване заключиха, че медията е допринесла за руските усилия за намеса в изборите през 2016 г.

САЩ смятат, че пропагандата и дезинформацията на RT са били от ключово значение за генерирането на проруски реакции на войната в Украйна в световен мащаб, заяви високопоставен служител на администрацията пред CNN.

Когато Русия нахлу в Украйна, RT бе забранен в Европейския съюз, а в САЩ каналът не се излъчва публично. Но в Латинска Америка и Африка на юг от Сахара излъчванията на RT се разширяват.

Водените от САЩ усилия за борба с Huawei - китайски производител на телекомуникационно оборудване - които започнаха по време на администрацията на Тръмп и продължиха при президента Джо Байдън, се разглеждат като модел за това как американските служители в момента се стремят да се справят с RT в световен мащаб. САЩ успяха да накарат много държави да не използват оборудването на китайската компания след глобални усилия за представяне на аргументи, че компанията е инструмент на китайското правителство.