Съединените щати обявиха обвинението срещу шестима руски граждани (петима военни и един цивилен), които според тях са участвали в мащабни кибератаки срещу Украйна и страни от НАТО в навечерието на пълномащабна руска инвазия през 2022 г. Това се посочва в съобщение на  Министерството на правосъдието на САЩ.

Твърди се, че обвиняемите са извършили кибератаки в навечерието на руското нахлуване в Украйна, те са били насочени и към 26 държави от Организацията на Северноатлантическия договор.

"В обвинителен акт, разсекретен днес (5 септември), голямото жури в Мериленд обвини шестима хакери, всички от които са жители и граждани на Руската федерация (Русия), в заговор за извършване на компютърна намеса и заговор за измама по електронен път. Петима от обвиняемите са били офицери от отдел 29155 на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) - военна разузнавателна агенция на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия. Шестото лице е цивилно лице, срещу което вече е повдигнато обвинение за заговор за извършване на компютърна намеса, а сега е обвинено и в заговор за измама по електронен път", се посочва в съобщението.

Петимата обвиняеми офицери от поделение 29155 на са: Юрий Денисов, Владислав Боровков, Денис Денисенко, Дмитрий (Дима) Голошубов и Николай Корчагин.

Шестото лице е Амин Стигал.

На 13 януари 2022 г. обвиняемият е извършил мащабна кибератака срещу компютърните системи на десетки държавни институции на Украйна. Жертви на кибератаката са министерствата на вътрешните и външните работи, финансите, образованието и науката, енергетиката, както и електронната съдебна система, държавният портал за електронни услуги, Счетоводната камара на Украйна, държавата Служба за извънредни ситуации и др.

Според обвинителния акт украинските компютърни мрежи са били заразени със зловреден софтуер WhisperGate под прикритието на програма за рансъмуер. 

ФБР разследва случая, се допълва в изявлението на Министерството на правосъдието на САЩ.