САЩ обявиха награда до 10 милиона долара за информация относно руския проект "Рибарь“ (Rybar). Това се посочва в съобщение на сайта на програмата за награди на Държавния департамент на САЩ за правосъдие.

Според разпространената информация "Рибарь“ е руска медийна организация, която в миналото е била финансирана от собственика на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин.

Сега, според Държавния департамент на САЩ, "Рибарь“ получава финансиране от руската отбранително-промишлена корпорация "Ростех“, която е под санкциите на Вашингтон.

"Рибарь“ разчита на връзките и финансирането на "Ростех“, за да засили военния капацитет на Русия и да насърчи проруски и антизападни наративи“, се казва в доклада.

Държавният департамент на САЩ е бил информиран, че лица, свързани с проекта, са участвали в намеса в американските избори.

По-специално, преди президентските избори в САЩ през 2024 година "Рибарь“ стартира канала TEXASvsUSA в социалната мрежа X, в който експлоатира темата за нелегалната миграция през границата на Тексас - политически и социално чувствителна за американците.

"Чрез канала TEXASvsUSA "Рибарь“ се опита да посее раздори, да насърчи социалното разделение, да подбужда расова враждебност и да насърчава омраза и насилие в САЩ“, се казва още в изявлението.

"Рибарь“ управлява и считаните от Вашингтон за пропагандни медийни канали #HOLDTHELINE и #STANDWTHTEXAS, които насърчават руските политически интереси в САЩ.