Въоръжените сили на САЩ може да не успеят да спазят графика за оборудване на първото си поделение с хиперзвукови ракети с планиращ блок, съобщава американският портал Defence News.

"След като поредният тест на армията и флота на САЩ на хиперзвуков глайдер беше отменен поради проблем точно преди изстрелването... сега е много малко вероятно армията да достави оръжието на първото подразделение до края на годината“, съобщава изданието, позовавайки се на помощник-министъра на армията на САЩ по въпросите на доставките и оборудването Дъглас Буш.

Според портала два теста на хиперзвуковата плъзгаща се част вече са били прекъснати по време на предполетни проверки. Предишен тест, планиран за март, също беше отменен.

Според Буш американската армия вероятно няма да може да внедри хиперзвукови оръжия с увеличен обсег преди края на 2023 г., тъй като трябва да проведе поне един боен тест на глайдера.

През март министърът на военновъздушните сили на САЩ Франк Кендъл призна, че последните тестове на перспективна американска хиперзвукова ракета с въздушно изстрелване не са били успешни.

Съединените щати изостават от Русия и Китай в разработването на хиперзвукови оръжия, където такива системи вече са пуснати на въоръжение.