Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън не планира да обявява доставката на Украйна на тактически ракети ATACMS с обсег на стрелба до 300 километра по време на посещението на държавния глава на страната Володимир Зеленски във Вашингтон следващата седмица, съобщава новинарският портал Axios, позовавайки се на източник.

Въпросът за доставката на ATACMS е бил повдигнат по време на посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Украйна, но Белият дом все още не е взел окончателно решение за предаването на ракетите.

По-рано американските власти съобщиха, че Байдън ще проведе преговори със Зеленски на 21 септември във Вашингтон. Освен това Зеленски планира да се срещне с лидерите на Демократическата и Републиканската партии в Конгреса на САЩ.

Politico на свой ред отбеляза, че властите в Киев се надяват, че Вашингтон ще обяви доставката на този тип оръжия за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) до седмицата на високо равнище на Общото събрание на ООН, която се открива на 19 септември. Източникът на изданието уточни, че Киев очаква да получи "добри новини, след като украинският лидер кацне в Ню Йорк“.