Въпреки неотдавнашното "дрънкане на ядрено оръжие“ от страна на високопоставени руски служители, САЩ не виждат никакви признаци на движение или промени в ядрените сили на страната. Това увери пред телевизионния канал CNN висш военен представител от администрацията във Вашингтон. В резултат на това САЩ не са направили никакви промени в собствената си позиция, според официални лица.

"Нямаме никакви индикации за промяна в позицията на стратегическите сили на Русия и продължаваме да наблюдаваме ситуацията. Не виждаме нищо, което да оправдае промяна в позицията на нашите собствени стратегически сили в момента“, уточни говорител на Съвета за национална сигурност пред CNN.

През последните месеци руските лидери многократно споменаваха перспективата за ядрена война. При всяка заплаха САЩ и техните съюзници наблюдаваха руските ядрени сили за признаци на движение или подготовка за разполагането им.

Съвсем наскоро бившият руски президент Дмитрий Медведев алармира, че заплахата от ядрен конфликт "нараства всеки ден“.

"Има ли такава перспектива днес? (За съжаление) да. И тя расте всеки ден по добре известни причини“, припомня телевизията думите на Медведев.

Това не беше първият случай, в който той повдигна въпроса за ядрена война. През януари той написа в Telegram, че "поражението на ядрена сила в конвенционална война може да предизвика ядрена война“.

На традиционния парад в Москва за Деня на победата бяха показани части от руските ядрени сили, включително най-съвременната система за противовъздушна отбрана на страната, С-400, и стратегическия ракетен комплекс "Ярс“.