Атаката на Хамас срещу Израел не е опит да се използва фокусът на Запада върху Украйна. Мотивите за нахлуването на бойците ще станат известни след време. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по канала CBS.

"Не, не го виждам. Не го виждаме. Ще видим, когато научим повече какви са били мотивите и какви са били те. Но едно е ясно: работихме активно, за да помогнем на Израел и Саудитска Арабия да се нормализират техните отношения, а също и Израел да разшири отношенията си с много други страни в региона и извън него“, отбеляза Блинкен.

По думите му Държавният департамент е получил съобщение за загинали и взети за заложници американци и проверява тази информация.

Държавният секретар на САЩ е загрижен, че конфликтът може да се разпространи в съседни страни или да провокира пряк конфликт между Израел и Иран, който финансира и доставя оръжие на Хамас.

Блинкен отговори и на въпрос дали САЩ са поискали да не нанасят удари по Иран.

"Единственото нещо, което казахме на Израел е, че "ние сме тук, ние ви подкрепяме, искаме да сме сигурни, че имате подкрепата, от която се нуждаете, искаме да сме сигурни, че ще получите помощта, от която се нуждаете“, заяви държавният секретар на САЩ.

Той добави, че Израел е фокусиран върху Газа и защитата на своите граждани.