САЩ не приемат, че конфликтът в Украйна е в "безизходно положение", е заявил съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан на брифинг, предаде The Guardian.

"През цялото време сме били ясни, че това бойно поле е много динамично... има нападение и отбрана, които се провеждат от двете страни в множество точки по много разширена фронтова линия. Виждаме как [Украйна] продължава да завзема територия на методична и систематична основа".

РБК–Украйна припомня, че още през януари британският премиер Риши Сунак подчерта, че патовата ситуация във войната в Украйна ще бъде от полза само за Русия.

В същото време министърът на отбраната на Италия Гуидо Крозето заяви през юли, че на фронта в Украйна се е "оформила задънена улица" и украинските власти трябва да помислят за политически вариант за прекратяване на конфликта.

В същото време чешкият президент Петр Павел смята, че прозорецът на възможностите за напредък на Украйна във войната ще се затвори до края на 2023 г.

"Въпреки подобни изказвания украинските военни продължават да демонстрират успехи на фронта. Наскоро те деокупираха село Урожайне в Донецка област, а сега се опитват да освободят от руснаците село Роботине в Запорожка област.", пише украинската медия.