НАТО "в краткосрочна перспектива“ не планира да се отправя покана към Украйна за членство, въпреки че това е посочено като първа точка от Плана за победа, представен от президента на страната Володимир Зеленски. Това подчерта представителят на САЩ в НАТО Джулиан Смит в коментар пред журналисти, съобщава Voice of America.

Попитанa за възможността Украйна да получи официална покана за членство в НАТО, американският посланик припомни официалната позиция на Алианса за "необратимия път“ на Киев към членство.

"Не сме в момент, в който Алиансът говори за отправяне на покана в краткосрочен план, но, както винаги, ще продължим да говорим с нашите приятели в Украйна за това какви пътища могат да поемат, за да се присъединят към Алианса“, добави Смит.

По-рано в сряда украинският президент представи пред Върховната Рада своя План за победа, първата точка от който предвижда незабавна покана на Украйна в НАТО.

Посланикът на Украйна в НАТО Наталия Галибаренко заяви, че Украйна би искала да бъде поканена за членство, преди Джо Байдън да напусне Белия дом. По думите й това би било подходящо наследство за настоящия президент на САЩ.