САЩ са предупредили Израел, че военната операция в Ивицата Газа трябва да приключи преди началото на новата година, съобщава британското списание The Economist, позовавайки се на няколко източника, пожелали анонимност.

По данни на изданието държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е предал подобно послание на своите събеседници по време на скорошното си посещение в Израел. Списанието също така съобщава, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън настоява Израел да направи повече, за да намали "страданието“ на палестинските цивилни, особено в южната част на Ивицата Газа.

The Economist посочва, че в публични изявления американски официални лица не уточняват никакъв краен срок, в който еврейската държава да завърши офанзивата си срещу позициите на палестинската групировка ХАМАС. Изданието обаче предполага, че на Израел остават само няколко седмици, за да постигне успех в Ивицата Газа, преди основният му съюзник да намали военната си помощ, на която израелците разчитат много. В същото време списанието оценява вероятността за успех на израелската армия като ниска.

В материала се подчертава, ако САЩ поискат да спрат бомбардировките на Ивицата Газа в началото на следващата година, израелската армия най-вероятно ще продължи военната си кампания, макар и с по-малка интензивност. В тази ситуация, предполага The Economist, ХАМАС ще продължи да контролира част от Ивицата Газа и Израел няма да постигне основната си цел - да унищожи организаторите на атаката на 7 октомври.