Съединените щати, за втори път през последните седмици, извършиха удари в сряда срещу съоръжение за съхранение на оръжия в Източна Сирия, което според Пентагона е използвано от Корпуса на стражата на ислямската революция (КСИР) на Иран и свързаните с него групи, пише Reuters.

Докато напрежението расте около конфликта Израел-Хамас, американските и коалиционните войски са били атакувани най-малко 40 пъти в Ирак и Сирия от подкрепяните от Иран сили от началото на октомври. Четиридесет и пет американски войници са претърпели травматични мозъчни наранявания или леки рани.

В изявление министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че ударите са били нанесени от два американски изтребителя F-15 и са били в отговор на неотдавнашните атаки срещу силите на САЩ.

Той предупреди, че атаките срещу американските войски трябва да спрат.

"Ако атаките на иранските проксита срещу силите на САЩ продължат, ние няма да се поколебаем да предприемем по-нататъшни необходими мерки, за да защитим нашия народ“, добави Остин.

Високопоставен военен служител на САЩ, пожелал анонимност, заяви, че военните са наблюдавали местоположението в провинция Дейр ез Зор от известно време и са уверени, че няма цивилни жертви.

Служителят заяви, че военните са проследили "двама" човека в близост до съоръжението през нощта, въпреки че не се смята, че са цивилни и се извършва анализ, за да се види дали някой е убит.

На 26 октомври силите на САЩ атакуваха две съоръжения, използвани от КСИР и групировките му в тила.

Съединените щати имат 900 войници в Сирия и още 2500 в съседен Ирак, на мисия да съветват и подпомагат местните сили, опитващи се да предотвратят възраждането на Ислямска държава, която през 2014 г. превзе големи части от двете страни, но по-късно беше победена.

Нараства опасението, че конфликтът Израел-Хамас може да се разпространи в Близкия изток и да превърне американските войски в изолирани бази в мишени.

По-рано в сряда американски дрон MQ-9 беше свален близо до Йемен от съюзното на Иран движение Хути над Червено море.

Съединените щати изпратиха военни кораби и изтребители в региона след избухването на конфликта между Израел и ХАМАС на 7 октомври, включително два самолетоносача, за да се опитат да възпрат Иран и подкрепяните от Иран групировки. Броят на войските, добавени в региона, е хиляди.

Reuters съощби, че американската армия е предприела нови мерки за защита на своите сили в Близкия Изток по време на засилването на атаките от предполагаеми подкрепяни от Иран групировки и е оставила отворена възможността за евакуация на военни семейства, ако е необходимо.

Мерките включват увеличаване на американските военни патрули, ограничаване на достъпа до базите и засилване на събирането на разузнавателна информация, включително чрез дронове и други операции за наблюдение, казват служители.