По заповед на президента на САЩ Джо Байдън американските военни са нанесли два въздушни удара по военни цели в Сирия, използвани от групировки, свързани с Иран. Това потвърди представител на Пентагона, като уточни, че действията на военните на САЩ са отговор на поредицата атаки срещу американските сили в Сирия и Ирак през последните седмици, предава Reuters.

"Американските сили извършиха целенасочени удари по цели в Източна Сирия, използвани от Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) и свързаните с Иран групировки в отговор на продължаващите атаки срещу американския персонал в Ирак и Сирия. Ударите бяха насочени срещу център за обучение и сграда близо до градовете Абу Камал и Маядин“, се казва в изявление на Министерството на отбраната на САЩ.

Ударите са извършени през интервал от няколко часа в неделя. САЩ извършват оценка на данните дали при атаката са ликвидирани или ранени членове на групировки, свързани с Иран.

"Президентът няма по-висок приоритет от безопасността на американския персонал и с днешните си действия той даде да се разбере, че САЩ ще защитят себе си, своя персонал и своите интереси“, се уверява в изявлението на Министерството на отбраната на САЩ.

Атаките на Иран срещу американски военни бази се засилиха в средата на октомври.

Базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) съобщи, че подкрепяна от Иран групировка е поела отговорност за 39 атаки срещу американски военни бази в Сирия и Ирак. Дневно са извършвани до три нападения.

Силите на САЩ в Ирак и Сирия бяха подложени на повече от 20 атаки между 16 и 30 октомври. Те идват на фона на изострянето на конфликта между Израел и ХАМАС.