САЩ и техните съюзници от НАТО уведомиха във вторник, че официално ще преустановят участието си в договора от 1990 г., ограничаващ конвенционалните сили в Европа, отбелязвайки края на поредно забележително споразумение за контрол на въоръженията, съобщава The Wall Street Journal.

Ходът на Организацията на Северноатлантическия договор следва официалното оттегляне на Русия от споразумението във вторник и дългогодишните оплаквания на Запада, че Москва не спазва условията на договора.

"Оттеглянето на Русия е последното от поредица от действия, които систематично подкопават евроатлантическата сигурност“, се казва в изявление от вторник на ръководния орган на НАТО, Северноатлантическия съвет.

Спирането на участието в договора – което беше договорено с разпадането на Варшавския договор и Съветския съюз – ще даде на САЩ повече гъвкавост при разполагането на сили по северния и южния фланг на НАТО, включително в Румъния и България близо до Украйна. Това също така позволява на западните съюзници на Украйна да избягват споделянето на информация за разполагането на техните сили с държави, близки до Русия.

"Оттеглянето на Русия от договора е неустойчиво и изисква силен отговор от страна на Aлианса“, посочи високопоставен служител на Държавния департамент. "Ако не предприемете нищо, това би изпратило грешно послание“.

Спирането ще стане факт на 7 декември за САЩ, отбеляза още служителят.

С това се слага край на пореден важен договор, който помогна за фиксиране на края на Студената война.

В началото си Конвенционалните сили в Европа или Договор за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) се разглеждаха като крайъгълен камък на европейската сигурност. Целта му беше да попречи на която и да е страна да натрупа сили за изненадваща атака в центъра на Европа, като обезсили огромното числено превъзходство на съветския блок в конвенционалните сили.

Споразумението определя еднакви ограничения за броя на танковете, бронетранспортьорите, тежката артилерия, бойните самолети и хеликоптерите, които НАТО и воденият от Съветския съюз Варшавски договор могат да разположат между Атлантическия океан и Уралските планини. Това доведе до унищожаване или изнасяне на десетки хиляди единици военна техника.

Заедно с Договора за ядрените сили със среден обсег от 1987 г., който забранява наземните ракети на САЩ и Русия с обсег между 500 и 5000 км, ДОВСЕ беше широко разглеждан като един от договорите, които кодифицираха края на Студената война.

Но тъй като постсъветска Русия стана по-настоятелна пред съседите си и Кремъл започна да натрупва силите си в Кавказкия регион за двете си войни в Чечня, Москва наруши ограниченията на споразумението за броя бронетранспортьори във фланговете на Европа, който се определя в отделна точка от договора.

През 2007 г. Русия заяви, че преустановява придържането си към споразумението и впоследствие престана да споделя данни за разположението на своите сили. Това помогна на Русия да даде елемент на изненада по време на нейното нахлуване в Грузия през 2008 г., превземането на Крим през 2014 г. и военната намеса в Източна Украйна.

През май 2023 г. Русия даде шестмесечно предизвестие, че напуска споразумението. Съюзническите нации бяха разделени дали да се оттеглят също или просто да преустановят участието си. В крайна сметка Алиансът постигна консенсус за спиране.

"Трябваше напълно да суспендираме договора още през 2007 г.“, казва Уилям Алберк, директор по стратегия, технологии и контрол на въоръженията в Международния институт за стратегически изследвания, базиран в Лондон мозъчен тръст, който преди това е бил ръководител на отдела за контрол на въоръженията на НАТОвски център. "Нашата колективна идея беше, че спазването на този договор е демонстрация на нашата добродетел, но Русия живее в различен свят повече от 20 години и тази стъпка е закъсняло признание на тази реалност“.

Други специалисти по контрол на въоръженията казват, че споразумението все още би могло да има стойност без включването на Русия.

Дарил Кимбъл, изпълнителен директор на Асоциацията за контрол на въоръженията, казва, че договорът все още играе полезна роля, като улеснява обмена на информация за военните сили между страните, които са останали в споразумението.

"Споразумението все още предоставя важни механизми за прозрачност и проверка. Всяка година държавите-членки обменят данни за своите военни запаси от конвенционални оръжия“, отбелязва Кимбъл. "И че е полезно за всички страни, особено в момент на повишено напрежение“.

Решението за спиране на участието в споразумението също така ще даде на американската армия повече гъвкавост за позициониране на бронираните сили на южния фланг на НАТО. За да ротират или разположат американски сили там сега, САЩ и техните съюзници често трябва да преминат през поредица от сложни процедури, за да останат в границите на ДОВСЕ, включително колко войски могат да бъдат разположени на северния фланг на алианса.

В резултат на това европейското командване на САЩ отдавна предпочиташе напускането на ДОВСЕ, особено след като руснаците пренебрегнаха фланговите ограничения от 1990 г. преди да преустановят участието си в договора през 2007 г. и официално ще бъдат извън целия договор от вторник.

Този ход не означава, че САЩ обръщат гръб на контрола върху оръжията, поясни високопоставен служител на Държавния департамент.

"Заедно с нашите съюзници обсъждаме идеи за работа с отговорни партньори, за да продължим усилията за намаляване на риска, предотвратяване на погрешни схващания, избягване на конфликти и изграждане на доверие“, отбеляза той.

В допълнение, продължаващото спазване от страна на съюзниците в НАТО по същество би предоставило на Русия подробни данни за техните конвенционални сили, тъй като Беларус вероятно споделя всякаква информация, която получава, с Русия като част от тяхното съвместно военно сътрудничество съгласно Договора за съюзна държава от 1999 г.