Съединените щати са конфискували самолета на венецуелския президент Николас Мадуро, след като са установили, че придобиването му е в нарушение на американските санкции, наред с други криминални въпроси. Според двама американски служители в понеделник САЩ са откарали самолета във Флорида, съобщава CNN.

Това е най-новото развитие в отдавна охладнелите отношения между САЩ и Венецуела, а конфискуването му в Доминиканската република бележи ескалация, тъй като САЩ продължават да разследват това, което смятат за корупционни практики от страна на венецуелското правителство.

Самолетът е описан от официални лица като венецуелския еквивалент на Air Force One и е бил сниман при предишни държавни посещения на Мадуро по света.

"Това изпраща послание чак до върха", е коментирал пред американската телевизия един от американските служители. "Изземването на самолета на чуждестранен държавен глава е нечувано за криминални дела. Тук изпращаме ясно послание, че никой не е над закона, никой не е извън обсега на американските санкции".

Ситуацията във Венецуела има последици за политиката на САЩ, тъй като милиони хора бягат от страната, много от които са избрали да мигрират към границата между САЩ и Мексико.

В продължение на години американските власти се опитват да прекъснат потока от милиарди долари към режима. Агенцията за разследване на националната сигурност - втората по големина разследваща агенция във федералното правителство - е конфискувала десетки луксозни автомобили, наред с други активи, насочени към Венецуела.

Самолетът - Dassault Falcon 900, който според данните за полетите се оценява на около 13 млн. долара (23.44 млн. лева) - е бил в Доминиканската република през последните месеци. Американските власти не разкриват защо, но това е дало възможност на американските служители да конфискуват самолета.

В конфискацията са участвали множество федерални агенции, включително Разследвания на националната сигурност, търговски агенти, Бюрото за промишленост и сигурност и Министерството на правосъдието.

Според един от американските служители, американските власти са работили в тясно сътрудничество с Доминиканската република, която е уведомила Венецуела за конфискацията.

Една от следващите стъпки, след като пристигне в САЩ, ще бъде преследване на конфискацията, което означава, че венецуелското правителство има възможност да подаде молба за това, и събиране на доказателства от самолета.

Наскоро САЩ упражниха натиск върху венецуелското правителство да предостави "незабавно" конкретни данни относно президентските избори, като се позоваха на опасения относно достоверността на победата на силния лидер Мадуро.

По-рано тази година САЩ възобновиха санкциите срещу петролния и газовия сектор на Венецуела в отговор на това, че правителството на Мадуро не е позволило провеждането на "всеобхватни и конкурентни избори".

След "спорното преизбиране на Мадуро на 28 юли Венецуела преустанови търговските полети до и от Доминиканската република", допълва американската телевизия.