Правителството на САЩ нареди на голяма част от персонала на посолството им в Нигер да напусне страната заради извършения наскоро военен преврат, пише европейската редакция на Politico.

Държавният департамент обяви в сряда вечерта, че нарежда на правителствен персонал на САЩ“ и техните семейства да напуснат Нигер. Основна група от служители ще остане и съоръжението няма да бъде затворено. Но посолството е "спряло рутинните услуги и е в състояние да предоставя само спешна помощ на граждани на САЩ в Нигер“. Такива заповеди обикновено се прилагат предимно за американски граждани и не беше ясно дали ще се прилагат за граждани на други държави, наети от посолството.

Решението е взето "от голяма предпазливост“, обяснява в съобщението говорителят на Държавния департамент Матю Милър. Той отбеляза, че "опциите за търговски полети са ограничени“. Не беше ясно как и точно кога служителите на посолството и техните роднини могат да бъдат изведени, но чартърните полети са потенциален вариант.

Решението да се изтеглят американски дипломати от западноафриканската държава, за което POLITICO първи съобщи, че се подготвя, е трудно политически за президента Джо Байдън.

Нигер, който едва наскоро премина към демокрация, е ключов партньор на САЩ в битката срещу тероризма в Сахел и американската армия има присъствие в страната. Екипът на Байдън не е наясно дали дори официално да обяви събитията за преврат, защото това би могло да застраши военната помощ на САЩ за Нигер, предоставяйки възможност на Русия да увеличи влиянието си в Африка.