Първият американски лунен апарат за кацане от повече от 50 години се изстреля към Луната в понеделник, управляван от частни компании в космическа надпревара за извършване на доставки за НАСА и други клиенти, пише Associated Press.

Спускаемият модул на Astrobotic Technology се повози на чисто нова ракета, Vulcan на United Launch Alliance. Той изчезна в небето преди зазоряване във Флорида, поставяйки космическия кораб на заобиколен маршрут към Луната, който трябва да завърши с опит за кацане на 23 февруари.

"Толкова, толкова, толкова развълнуван. Ние сме на път към Луната!“ Това каза главният изпълнителен директор на Astrobotic Джон Торнтън.

Компанията от Питсбърг има за цел да бъде първият частен бизнес, който успешно кацна на Луната, нещо, което само четири държави са постигнали. Но компания от Хюстън също разполага със спускаем модул, готов за полет, и може да го изпревари до лунната повърхност, като поеме по по-пряк път.

"Първи за стартиране. Първият, който ще кацне, е TBD“, предстои да бъде определено, отбеляза Торнтън.

НАСА даде на двете компании милиони, за да построят и управляват свои собствени лунни спускаеми апарати. Космическата агенция иска частните спускаеми апарати да обследват мястото, преди да пристигнат астронавтите, докато доставят технически и научни експерименти на НАСА, както и шансове и цели за други клиенти. Договорът на Astrobotic за спускаемия модул Peregrine: 108 милиона долара.