САЩ ще изпратят морска експедиционна единица и допълнителни военни кораби в Близкия Изток на фона на нарастващото напрежение с Иран, съобщава изданието Politico.

Министърът на отбраната Лойд Остин нареди експедиционна единица на морската пехота и десантна група да бъдат изпратени в региона, аргументирайки решението с неотдавнашните опити на Иран да превземе кораби в региона.

Към Ормузкия пролив ще бъдат изпратени два десантни кораба - USS Bataan и USS Carter Hall.

Една експедиционна единица обикновено включва около 2000 морски пехотинци, разпределени на три десантни кораба, които са оборудвани с хеликоптери, плавателни средства и дронове.

"Централното командване на САЩ се ангажира да защитава свободата на корабоплаването в рамките на нашата зона на отговорност, която включва някои от най-важните водни пътища в света“, се казва в изявление на генерал Майкъл Курила, ръководител на Централното командване.

По думите му допълнителните сили ще могат да осигурят свободния поток на международната търговия и да поддържат основан на правила международен ред, както и да сдържат дестабилизиращите дейности на Иран в региона.

От 2021 година насам Иран е тормозил, атакувал или превзел около 20 търговски кораба под международен флаг, според данните на ВМС на САЩ. В началото на юли в международните води на Персийския залив Корпусът на гвардейците на ислямската революция залови друг търговски кораб.

През май силите наТехеран заловиха два танкера под флага на Маршаловите острови, наети от Chevron.

През юли САЩ изпратиха изтребители F-16 в Персийския залив за борба с отвличанията на кораби, припомня изданието.