Администрацията на американския президент Джо Байдън ще предостави на Украйна оръжия и боеприпаси на стойност 150 млн. долара (275 млн. лева), включително прехващачи за противовъздушна отбрана HAWK и 155-милиметрови артилерийски снаряди. Това са заявили двама американски служители пред Reuters.

Очаква се пакетът от оръжейни помощи да бъде представен в понеделник (1 юли), са заявили служителите.

Администрацията реагира на отчаяните молби на Украйна за подкрепа на противовъздушната отбрана, тъй като през последните седмици Русия обстрелва украински енергийни съоръжения чрез въздушни нападения.

САЩ започнаха да изпращат на Украйна ракети прехващачи HAWK през 2022 г. като модернизация на ракетите за противовъздушна отбрана Stinger - по-малка система с по-малък обсег.

MIM-23 HAWK, съкращение от "Homing All the Way Killer", е въведена през 50-те години на миналия век и е модернизирана през годините, за да се справи със заглушаването и други контрамерки. В крайна сметка тя е изнесена в повече от дузина държави, според Командването за управление на жизнения цикъл на авиацията и ракетите на Сухопътните войски на САЩ.

В допълнение към прехващачите HAWK и 155-милиметровите артилерийски боеприпаси пакетът ще включва и други боеприпаси и оборудване в подкрепа на отбранителните нужди на Украйна, допълват източниците.

Пакетът ще бъде предоставен от президентските правомощия за намаляване на разходите - механизъм, който позволява на президента бързо да прехвърля отбранителни продукти и услуги от запасите на САЩ в подкрепа на съюзниците.

От 2022 г. насам САЩ са предоставили на Украйна военна помощ в размер на над 50 млрд. долара.