САЩ изпращат атомната подводница Georgia в Близкия Изток, а също така ускоряват разполагането на самолетоносача Abraham Lincoln в региона. Това се казва в съобщение на официалната интернет страница на Пентагона по повод телефонен разговор между министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин и израелския му колега Йоав Галант.

"Министър Остин потвърди отново ангажимента на САЩ да предприеме всички възможни мерки за защита на Израел и отбеляза укрепването на позициите и способностите на американските военни сили в целия Близък Изток на фона на ескалиращото в региона напрежение. Подсилвайки този ангажимент, Остин разпореди авианосната група USS Abraham Lincoln, оборудвана с изтребители F-35C, да ускори разполагането в зоната на отговорност на Централното командване в допълнение към самолетоносача USS Theodore Roosevelt.

Освен това Остин нареди изпращането на подводницата с управляеми ракети Georgia (SSGN 729) в района на отговорност на Централното командване на САЩ.

Министрите също обсъдиха операциите на Израел в Ивицата Газа и значението на намаляването на щетите върху цивилните, напредъка към прекратяването на огъня и освобождаването на заложниците, задържани след атаката на ХАМАС на 7 октомври.