САЩ засилват използването на бойни самолети около стратегическия Ормузки проток, за да защитят кораби от ирански конфискации, е заявил високопоставен служител на отбраната, добавяйки, че САЩ са все по-загрижени за нарастващите връзки между Иран и Русия и Сирия в Близкия изток, предава Associated Press.

Говорейки пред репортери от Пентагона, служителят е заявил, че САЩ ще изпратят изтребители F-16 в района на Персийския залив, за да увеличат щурмовия самолет A-10, който патрулира там повече от седмица. Този ход идва, след като миналата седмица Иран се опита да овладее два петролни танкера близо до пролива, откривайки огън по един от тях.

Служител на отбраната, който говори при условие за анонимност, за да предостави подробности за военните операции в региона, е заявил, че F-16 ще осигурят въздушно прикритие на корабите, движещи се по водния път, и ще увеличат видимостта на военните в района, като възпиращо средство за Иран.

ВМС на САЩ са заявили, че и в двата случая иранските военноморски кораби са се отдръпнали, когато USS McFaul, разрушител с управляеми ракети, е пристигнал на мястото.

Освен това служителят на отбраната е съобщил пред репортери, че САЩ обмислят редица военни варианти за справяне с нарастващата руска агресия в небето над Сирия, която усложни усилията за нанасяне на удари по лидер на групировката "Ислямска държава". Служителят е отказал да уточни опциите, но е заявил, че САЩ няма да отстъпят никаква територия и ще продължат да летят в западната част на страната в мисии срещу "Ислямска държава".

 

Руската военна активност, която се увеличи по честота и агресия от март насам, произтича от нарастващото сътрудничество и координация между Москва, Техеран и сирийското правителство в опит да се окаже натиск върху САЩ да напуснат Сирия, е допълнил служителят.

Той е заявил, че Русия е длъжна на Иран за подкрепата му във войната в Украйна и Техеран иска САЩ да се махнат от Сирия, за да може по-лесно да прехвърли смъртоносна помощ на ливанската Хизбула и да заплаши Израел. САЩ са свидетели на повече сътрудничество, , планиране и споделяне на разузнавателна информация, до голяма степен между лидерите на руските и иранските сили Кудс на средно ниво в Сирия, за да оказват натиск върху САЩ да изтеглят войските си от Сирия, е добавил служителят.

В страната има около 900 американски военнослужещи, а други влизат и излизат, за да изпълняват мисии, насочени към бойци на групировката "Ислямска държава".

САЩ не вярват, че руските самолети планират да бомбардират американски войски или да свалят пилотирани самолети. Но има опасения, че руски пилоти ще свалят дрон Reaper и че Москва смята, че този тип действие няма да доведе до силен военен отговор на САЩ, е съобщил служителят.

Като пример, през март руски военен самолет наля реактивно гориво върху американски разузнавателен дрон и след това удари перката му, принуждавайки американските военни да изхвърлят MQ-9 Reaper в Черно море. Инцидентът предизвика напрежение между двете страни, но не доведе до пряк военен отговор.

Миналата седмица контраадмирал Олег Гуринов, ръководител на Руския център за помирение за Сирия, е заявил, че руските и сирийските военни провеждат съвместно обучение. В коментари, предадени от сирийските държавни медии, той е подчертал, че Москва е загрижена за полетите на дронове на водената от САЩ коалиция над Северна Сирия, наричайки ги "систематични нарушения на протоколите“, предназначени да избегнат сблъсъци между двете армии.

Американските и руските военни командири рутинно комуникират по телефонна линия за деконфликт, която съществува от няколко години, за да избегнат непреднамерени сблъсъци в Сирия, където и двете страни имат войски на земята и във въздуха.

Често има много обаждания на ден и на моменти водят до гневни заплахи, докато командирите спорят за текуща операция, е разяснил американският служител. Описвайки разговор, служителят е допълнил, че руснаците често обявяват дадена зона за зона с ограничен достъп и заявяват, че провеждат военни учения там.

САЩ не виждат учения и съобщават на Русия, че американските сили са на контратерористична мисия срещу групировката "Ислямска държава" и планират да летят в този район. След това руснаците заявяват, че не могат да гарантират безопасността на самолетите на САЩ, ако отидат там. И след като мисията започне и самолетът се придвижи в зоната, "понякога става много напечено“, е допълнил служителят, докато и двете страни шумно протестират и отхвърлят твърденията на другата.

Последният инцидент е на 14 юли сутринта, когато руски самолет е прелетял многократно над гарнизона в Танф в източна Сирия, където американските сили обучават сирийските съюзници и наблюдават дейността на бойците на "Ислямска държава". Служителят е заявил, че руският самолет Ан-30 е събирал разузнавателна информация в базата.