В годишния си доклад за състоянието на Въоръжените сили на Китай Пентагонът признава, че Вашингтон едва успява да се справи с Пекин по отношение на изграждането на военния си капацитет - и това важи с особена сила за флота, пише американското издание 19FortyFive.

Документът съдържа редица "тревожни тенденции“, илюстриращи изоставането на ВМС на САЩ от китайския флот, уверяват от редакцията. По-конкретно, Поднебесната империя значително изпреварва САЩ както по скоростта на въвеждане в експлоатация на нови бойни кораби, така и по отношение на корабостроителния капацитет като цяло: например миналата година ВМС на Китай са получили 30 нови кораба, а ВМС на САЩ - само два.

Според оценки на Министерството на отбраната на САЩ, в момента общият брой на корабите на китайския флот надхвърля 370 единици срещу 291 за САЩ. В същото време, въпреки че 30-те нови кораба, получени от флота на Китай миналата година, се различават значително по отношение на клас и бойна мощ, 15 от тях все още са големи съвременни надводни кораби, включително крайцери, разрушители, както и един самолетоносач, който стана третият в арсенала на КНР, отбелзва 19FortyFive.

Според анализаторите от Пентагона Китай вероятно ще запази темпото на развитие на ВМС: до 2025 г. броят на корабите трябва да достигне 395, а до 2030 г. - 435, се подчертава в статията. Междувременно Военноморските сили на САЩ, напротив, се свиват поради факта, че старите кораби се извеждат от експлоатация по-бързо, отколкото новите се пускат в експлоатация: до 2025 г. общият им брой ще падне до 285, а до 2030 г. леко ще се увеличи до 290, което все пак е по-малко от настоящия брой.

Пентагонът предполага, че Китай ще има 80 подводници в арсенала си до 2035 г., в сравнение с 54 в момента, докато размерът на американския подводен флот до 2030 г. няма да надвишава 57 плавателни съда, продължава 19FortyFive. Въпреки факта, че американските атомни подводници все още изпреварват китайските по технически характеристики, поради забавяне на поддръжката почти 40% от подводния флот на САЩ в момента е неизползваем, подчертава изданието.

Американският флот е едно от най-ефективните възпиращи средства за военните действия на Пекин към Тайван - но ако Вашингтон не успее бързо да промени настоящите тенденции, Индотихоокеанският регион рискува да се превърне в много по-опасно място за американците, заключават в редакцията на 19FortyFive.