Някои високопоставени американски военни предлагат Украйна да промени стратегията си през 2024 г. на "задържане и производство“, тоест да се съсредоточи върху запазването на съществуващата територия и създаването на възможности за производство на собствени оръжия.

След като украинската офанзива вече е в застой и шансовете за напредване по суша са слаби, целта е да се създаде заплаха с дронове и ракети с голям обсег, за да се даде възможност за пълни преговори с Русия в края на следващата година или през 2025 г., пише The New York Times.

Идеята за използване, наред с други неща, на различни видове безпилотни апарати показва пътя в борбата на Украйна с Русия, която се насърчава от Белия дом и се подкрепя от украинското ръководство. Идеята е да се допълнят оръжията, предоставени от западните партньори, с местно произведени оръжия, включително иновативни системи като флотилия от военноморски дронове.

В обозримо бъдеще Украйна ще трябва да разчита в голяма степен на военна помощ сама във войната срещу Русия, враг с много по-голям индустриален капацитет и население. Голяма част от тази помощ сега е под въпрос, тъй като Конгресът на САЩ отложи гласуването за военна помощ, отбелязва изданието.

Изправена пред подобни препятствия, администрацията на Байдън продължава напред със съвместни предприятия между американски и украински производители на оръжия. Украинският президент Володимир Зеленски, който рекламира Украйна като "хъб“ за производство на оръжия и бойни тестове, се срещна с ръководители на американски отбранителни изпълнители по време на посещение във Вашингтон миналата седмица.

Местните производители на оръжия са осигурили около 20 процента от нуждите на украинската армия след руската инвазия през февруари 2022 г., според Сергей Грабски, военен анализатор и бивш полковник.

Украйна произвежда бронирани машини и танкове, самоходни гаубици, артилерийски снаряди и противотанкови ракети с лазерно насочване. Най-големият й потенциал обаче се вижда в бойните тестове на иновативни системи, които могат да надминат по-старото военно оборудване, казват военни експерти.

"Ударни военноморски дронове, нов клас военноморски оръжия, бяха използвани в битка за първи път в защита срещу атаката на Русия срещу Украйна. В Киев се изпълняват две производствени програми: едната се управлява от военното разузнаване, а другата от вътрешното разузнаване ", се казва в съобщението.

През годината, откакто навлязоха в Черно море, дроновете повредиха и потопиха десетки руски кораби и заедно с ракетите, осигурени от Запада, изиграха роля Русия да бъде принудена да изтегли кораби от пристанището на Севастопол.

"Никой няма толкова опит в използването на морски дронове, колкото ние“, заяви пилот на БПЛА с позивна "Тринайсти“, който дойде на интервюто със ски маска от съображения за безопасност, в коментар за NYT. "Няма нито инструктори, нито учебници. Сега ние пишем тези книги“.

Нов пакет от военна и финансова помощ за Украйна няма да бъде приет до края на 2023 г., тъй като преговорите ще трябва да продължат през януари, след празниците. Това се случи поради факта, че демократите и републиканците не успяха да се споразумеят по вътрешнополитически въпроси, преди всичко по въпроса за осигуряването на границите, през които хиляди мигранти преминават в Щатите. Според Financial Times решението за отлагане на допълнителни преговори за следващия месец означава, че преговорите могат да съвпаднат с крайните срокове 19 януари и 2 февруари, определени от Конгреса, за да се избегне затварянето на различни правителствени агенции.

Това съобщение принуди Белия дом да обяви, че следващият пакет от военна помощ, който САЩ ще предоставят на Украйна на 30 декември, ще бъде последният, докато Конгресът на САЩ не одобри новата програма.