В Тихия океан започнаха въздушни учения на САЩ и съюзниците, в които ще участват над 80 самолета. Центърът на маневрите е остров Гуам, съобщава Yonhap.

Годишното учение Cope North се провежда във военновъздушната база Андерсен в Гуам. Съобщава се, че участват повече от 80 военни самолета и около 3000 войници от шест държави, включително Съединените щати, Япония, Австралия, Франция и Канада.

През първия ден коалицията от 33 самолета организира "езда на слонове", което представлява плътна формация от масово рулиращи самолети преди излитане.

"По време на учението ние ще практикуваме разпръскване на бойни и мобилни въздушни сили с всичките шест участващи нации. Нашата мрежа от съюзи и партньорства остава в основата на глобалната сигурност“, заяви подполковник Дейвид Овърстрийт, член на U. Индо-Тихоокеанското командване на ВВС на САЩ.

По време на учението, което ще продължи до 23 февруари, съюзническите войски ще участват в обучение по медицинска евакуация, учения по десантиране на персонал и товари, а също така ще извършат полети на съвместни формирования.

Преди това, на 4 февруари, САЩ и Япония за първи път определиха Китай за хипотетичен враг по време на съвместните си командно-щабни учения. Военно компютърно симулационно учение, което започна на 1 февруари и продължава до четвъртък, предполага извънредна ситуация в Тайван.

Преди това за противника се използваше кодово име, но този път за такъв бе наименуван Китай, разкриха правителствени източници. Освен това по-рано по време на учението те използваха карти, които бяха малко по-различни от топографията на реални държави, за да избегнат негативни реакции в случай на изтичане на планове, но този път използваха непроменени версии.