Американски войски и иракските сили за сигурност проведоха операция в Западен Ирак рано сутринта в четвъртък, 29 август. В резултат на операцията са убити 15 бойци на "Ислямска държава". Това се посочва на сайта на Централното командване на въоръжените сили на САЩ (CENTCOM), предава CNN.

"Бойците на "Ислямска държава" бяха въоръжени с многобройни оръжия, гранати и колани с експлозиви", се посочва в съобщението.

От CENTCOM съобщават, че целта на операцията е била да се нанесат удари по лидери на "Ислямска държава", за да се наруши и намали способността на "Ислямска държава" да планира, организира и провежда нападения срещу цивилни граждани на Ирак, както и срещу граждани, съюзници и партньори на САЩ в целия регион и извън него.

Командването допълва, че няма данни за цивилни жертви след операцията. От своя страна иракските сили за сигурност продължават да овладяват местата на набезите.

"Ислямска държава" продължава да бъде заплаха за региона, нашите съюзници и нашата родина", подчертат от CENTCOM.

На 5 август с ракета е поразена военновъздушната база в Ирак, където са разположени войски на САЩ и други държави. Според източници на Reuters авиобазата "Айн ал-Асад" е атакувана с две ракети "Катюша".

Най-малко петима американски войници са били ранени при удара.