Съединените щати и Южна Корея работят върху съвместна стратегия за ядрена отбрана, която ще позволи създаването на интегрирана система за възпиране на ядрените оръжия на Северна Корея до средата на следващата година, съобщава агенция Yonhap.

Вашингтон и Сеул се споразумяха до следващата година да финализират изчерпателни насоки за съвместно възпиране и реагиране на ядрена заплаха от Северна Корея.

Очаква се насоките да включват методи за споделяне на чувствителна информация за ядрените оръжия на Северна Корея, процес на консултации в случай на ядрена криза и комуникационни канали в реално време между двете страни. Новата концепция ще вземе предвид и съвместните програми за обучение.

Работи се и по изграждането на мобилна система, която да позволи незабавна комуникация между лидерите на двете страни в случай на криза.

Северна Корея възнамерява да проведе този месец ново тестово изстрелване на междуконтинентална балистична ракета, която според анализатори от Пентагона представлява ядрена заплаха, независимо от обсега си, тъй като може да носи ядрена бойна глава.