Съединените щати и Великобритания извършиха две серии удари по цели на хуситите в Йемен, съобщава ABC News.

Според притежавания от хуситите телевизионен канал Al Masirah са атакувани провинциите Дамар, Таиз, Ходейда и Ал-Байда. Един от ударите е бил нанесен по цел на хусите в село Ал-Салиф, разположено в провинция Ходейда на брега на Червено море.

По-рано в четвъртък телевизионният канал съобщи, че САЩ и Великобритания са атакували провинциите Дамар, Саада, Таиз, Ходейда и Ал-Байда, контролирани от Ансар Аллах. Централното командване на САЩ (CENTCOM) потвърди, че ударите са били насочени срещу 14 ракетни установки на хутите, които "представляват непосредствена заплаха за търговските кораби и корабите на ВМС на САЩ в региона“.

На 17 януари хусите нападнаха американския товарен кораб Genco Picardy, плаващ под флага на Маршаловите острови в Аденския залив. Центърът за координация на морската търговия на Кралския флот съобщи, че на борда на кораба е избухнал пожар, който е бил ударен на 60 морски мили югоизточно от йеменското пристанище Аден. Според CENTCOM товарният кораб е повреден, но екипажът му не е пострадал.

След ескалацията на палестинско-израелския конфликт в Ивицата Газа хусите заявиха, че ще извършат атаки на израелска територия и няма да позволят на свързани кораби да преминават през водите на Червено море и протока Баб ел Мандеб, докато операцията в палестинския анклав не бъде спряна. CENTCOM изчислява, че хусите са нападнали повече от 20 цивилни кораба в Червено море от средата на ноември миналата година.

В нощта на 12 януари американските и британските сили, използвайки самолети, кораби и подводници, за първи път атакуваха цели на Ансар Аллах в няколко града в Йемен, включително Сана и Ходейда. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ударите са в отговор на атаките на хусите в Червено море и са отбранителни. Целите са били разположени ракети и дронове, както и радарни станции на хуситите.