САЩ и Великобритания са нанесли нови въздушни удари по позиции на хутите в провинция Ал Байда в централната част на Йемен, съобщи източник от местните власти пред РИА Новости.

"САЩ и Великобритания нанесоха удари във вторник по казарми в провинция Ал Байда, югоизточно от йеменската столица Сана. Американски и британски самолети бомбардираха съоръжения на движението "Ансар Аллах“ във военния лагер в Мукайрас, на територията на крепостта Ат Тафа и обекти в района на Ас Савмаа“, уточни събеседникът на агенцията.

В средата на ноември йеменските бунтовници, които контролират северната част на страната, започнаха да атакуват кораби в Червено море като демонстрация на подкрепа за палестинците в Ивицата Газа, което доведе до рязък спад на трафик през Суецкия канал.

САЩ на свой ред обявиха началото на операция за защита на корабоплаването заедно с още десет държави. Хутите предупредиха, че ще атакуват кораби на членове на коалицията.

В петък вечерта САЩ и Великобритания започнаха операция срещу хутите, като нанесоха въздушни удари срещу цели в четири провинции на Йемен. Президентът на САЩ Джо Байдън определи операцията като отговор на заплахата за свободата на корабоплаването, без да изключва възможността за продължаване на военните действия.

Хутите твърдят, че са успели да потопят американски военен кораб в Червено море в резултат на ответна ракетна атака.