Въоръжените сили на САЩ и Великобритания са нанесли поредица от удари срещу цели на йеменското бунтовническо движение "Ансар Аллах“, предава ТАСС, като се позовава на данни от телевизионния канал Al Masirah.

Пристанищната зона на Рас Иса в провинция Ходейда, разположена на брега на Червено море, е била ударена от най-малко три въздушни удара. Контролираният от хутите телевизионен канал не представя информация за жертви, ранени или разрушения.

След ескалацията на конфликта в Ивицата Газа йеменските бунтовници обявиха, че ще извършват атаки на срещу Израел и няма да позволи на свързани с еврейската държава кораби да преминават през водите на Червено море и протока Баб ал Мандеб. От средата на ноември миналата година хутите са атакували десетки цивилни кораби в Червено море и Аденския залив.

В отговор на действията им властите на САЩ обявиха сформирането на международна коалиция и подготовката на операция Prosperity Guardian за осигуряване на свободата на корабоплаването и защита на корабите в Червено море. На 12 януари американските и британските сили, използвайки самолети, кораби и подводници, нанесоха първите си удари срещу цели на хутите в няколко йеменски града, включително Сана и Ходейда.