Според американски служители поредната вълна от нападения на 13 места има за цел да обезсили допълнително подкрепяните от Иран групировки, които атакуваха американски и международни позиции след войната между Израел и ХАМАС, предаде Sky News.

Нанесени от кораби и изтребители, ударите в Йемен в събота (3 февруари) вечер последваха въздушната атака на САЩ срещу цели в Ирак и Сирия от предния ден.

Тази атака е насочена срещу други подкрепяни от Техеран милиции и Иранската революционна гвардия в отговор на удара с дрон по Йордания, при който миналата седмица загинаха трима американски войници.

В американските удари по 10 цели на хутите участваха изтребители F/A-18 от самолетоносача "Дуайт Д. Айзенхауер" (USS Dwight D Eisenhower) и американски военни кораби, които изстрелваха ракети Tomahawk от Червено море, съобщават американски представители.

Според официалните лица ракетите са изстреляни от разрушителите на военноморските сили на САЩ USS Gravely и USS Carney.

Британското министерство на отбраната заяви, че самолетите Typhoon FGR4 на RAF, подкрепяни от танкери "Вояджър" (Voyager), са се присъединили към американските сили в "по-нататъшни целенасочени удари срещу обекти на хутите в Йемен".

Ударите в събота отбелязаха третия път, когато САЩ и Великобритания провеждат голяма съвместна операция за нанасяне на удари по пускови установки, радарни обекти и безпилотни самолети на хутите.

Вашингтон предупреди, че отговорът му след смъртта на войниците в базата "Кула 22" в Йордания "няма да се ограничи до една нощ, една цел или една група".