Съединените щати и Украйна провеждат консултации на ниско ниво относно доставката на Киев на американски многоцелеви изтребители от четвърто поколение F-16, системи за противовъздушна отбрана (ПВО) Patriot, разузнавателни и ударни безпилотни летателни апарати MQ-1C Grey Eagle, съобщава Politico, позовавайки се на свои източници.

Украинските власти престанаха публично да искат от Вашингтон доставката на тези оръжия, но "зад кулисите опитите за получаването им не спират“, отбелязва изданието. Според неговите източници и двете страни обсъждат дали да изпратят бойни самолети, системи за противовъздушна отбрана и дронове в Киев, докато се работи по дългосрочни финансови сделки. Двустранните контакти за евентуално изпращане на Patriot, F-16 и Grey Eagle в Киев на някакъв етап продължават на ниско ниво.

В статията се подчертава, че през последните седмици Киев е "преминал от силни призиви [за предоставяне на тези видове оръжия] към по-тихи консултации“. Това се дължи, наред с други неща, на факта, че Вашингтон призова Киев да се съсредоточи върху това, от което има нужда в момента. Това е заради опасения, че "заявките за доставка на скъпи оръжия отвличат Киев от по-належащите нужди на бойното поле“.

Опасенията на американската страна по отношение на доставката на тези оръжия са свързани не само с факта, че те "ще бъдат провокативни за Москва“, но и с факта, че комплексната поддръжка на тези системи "ще постави Украйна в трудно положение“, обяснява Politico.

В случая с Patriot техният "относителен недостиг прави доставките за Украйна предизвикателство“. Освен това, продължава вестникът, съществува и проблемът с определянето на приоритетите: съюзниците на САЩ в НАТО и извън Алианса също искат да получат тези оръжия.

Източник от Конгреса заявява пред изданието, че F-16 "вероятно ще бъдат доставени [на Киев] след края на конфликта“. Американски служители също продължават да обсъждат дали да изпратят Patriot в Украйна като част от дългосрочна стратегия. Дискусиите за изпращане на системата са на ранен етап в Пентагона, обясни Politico, а окончателното решение ще бъде на президента Джо Байдън. Но фактът, че официални лица говорят за подобен ход, е голяма промяна от тази пролет, когато американските служители отхвърлиха идеята.

Вестникът признава, че Пентагонът ще сключи договор с отбранителната компания Raytheon Technologies за строителството на допълнителни системи за противовъздушна отбрана за Киев, вместо да прехвърли батареи Patriot, които вече са на въоръжение в САЩ. Неговите източници смятат, че доставката на тези системи за противовъздушна отбрана "ще бъде по-малко ескалираща“.

Попитан от Politico относно изпращането на системи за противовъздушна отбрана и други нови видове оръжия в Украйна, говорителят на Министерството на отбраната на САЩ подполковник Гарън Гърн заяви, че ведомството "няма нови изявления в момента“ по този въпрос. "Като цяло ние работим денонощно, за да отговорим на приоритетните искания на Украйна за помощ за сигурността, като доставяме оръжия от запасите на САЩ, когато има такива, и улесняваме доставката на оръжия от съюзници и партньори, когато техните системи са по-подходящи за нуждите на Украйна“, подчерта той .