Властите на САЩ потвърдиха, че водят преговори с Русия за размяна на затворници, включително за репортера на американското издание The Wall Street Journal Евън Гершкович, но предупредиха, че дискусиите все още не са довели до "ясен път към решение“, съобщава вестник The New York Times.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви по-рано тази седмица, че двете страни са в контакт относно възможността за размяна. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан потвърди информацията на Москва петък, но подчерта, че не иска да дава "фалшиви надежди“.

"Имаше дискусии, но тези дискусии не доведоха до ясен път към решение“, обяви Съливан пред репортери, добавяйки, че САЩ нямат "ясен отговор“ как ще осигурят освобождаването на Гершкович.

"Всичко, което мога да направя, е да ви кажа, че имаме ясен ангажимент и убеждение, че ще направим всичко възможно, за да го върнем у дома“, допълни Съливан.

Отбелязва се, че съветникът се е срещнал с членове на семейството на Гершкович и служители на The Wall Street Journal, за да отбележат 100 дни, откакто 31-годишният Гершкович бе задържан в руския град Екатеринбург. Към настоящия момент той остава в затвор с висока степен на сигурност. Изправен е пред 20-годишна присъда, ако бъде признат за виновен по обвинени за шпионаж в полза на САЩ.

"Светът знае, че обвиненията срещу Евън са неоснователни“, коментира прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер пред репортери в петък.